Voorjaarsschoonmaak Google Webmaster Tools – Dashboard, navigatie en homepage

Vorige maand kondigde Google aan een voorjaarsschoonmaak te houden voor Google Webmaster Tools. Officieel vanaf 7 mei 2012 heeft Google dan ook aardig huisgehouden. De laatste tijd zagen we natuurlijk al ontzettend veel verandering in Webmaster Tools, zoals de vormgeving en de manier waarop je door verschillende accounts navigeert. In dit bericht zoomen we verder in op de veranderingen die zijn doorgevoerd.

Uitbreiding functionaliteiten

De afgelopen jaren heeft Google flink gewerkt aan nieuwe functionaliteiten en verbeteringen in Webmaster Tools. Op PubCon 2011 gaf Matt Cutts zelf ook al aan dat er in 2012 veel zal worden verbeterd. Een grote verbetering in januari van dit jaar was de mogelijkheid om per sitemap statistieken te zien op basis van verschillende content types zoals webresultaten, video’s, afbeeldingen en nieuws. Zo is exact te achterhalen welk percentage van de verschillende typen content geïndexeerd is.

Sitemaps in Google Webmaster Tools

Een vernieuwd dashboard

De grootste veranderingen die Webmaster Tools sinds maandag heeft doorgemaakt zijn de aangepaste navigatie, een compleet vernieuwd dashboard en de mogelijkheid om de lijst met accounts ‘compact’ en ‘uitgebreid’ te bekijken.

Nieuwe dashboard Google Webmaster Tools

Het dashboard biedt een beter overzicht van de status van je website. Heeft Google gemerkt dat je website is gehacked? Houd je je niet aan de richtlijnen? Of is er een update voor je WordPress installatie? Dan valt dit meteen op bovenaan het dashboard. Daarnaast is het handig in een oogopslag te zien of er niet ineens ontzettend veel crawlfouten zijn gevonden (zonder dat je er vanaf weet, want dan zul je ongetwijfeld moeten gaan redirecten).

Aangepaste navigatie

De navigatie aan de linkerkant is compleet veranderd en ingedeeld in 5 verschillende groepen. Waar je voorheen ‘siteconfiguratie’, ‘uw site op internet’, ‘+1 statistieken’, ‘diagnose’ en ‘labs’ vond, zie je nu ‘configuratie’, ‘gezondheid’, ‘verkeer’, ‘optimalisatie’ en ‘labs’. Volgens Google zijn de benamingen voornamelijk aangepast, omdat ze duidelijker omschrijven wat een dergelijke groep inhoudt:

  • Configuratie: Zaken die je configureert en niet vaak wijzigt.
  • Gezondheid: Hier kun je zien of alles goed gaat.
  • Verkeer: Hier vind je hoe jouw website het doet in de zoekresultaten, wie er naar je linkt etc.
  • Optimalisatie: Hier vind je opties om je website te verbeteren, waardoor Google beter begrijpt waar je website over gaat.

Verschillende views homepage

De laatste verandering is de optie om je lijst met geverifieerde websites op verschillende manieren te bekijken. In Gmail zagen we deze optie al eerder, nu dus ook beschikbaar binnen Google Webmaster Tools. Het switchen tussen ‘heel ruim’ of ‘compact’ biedt qua functionaliteit geen verschil, qua vormgeving ziet de ‘heel ruim’ optie er een stuk gelikter uit.

Wat is er niet meer mogelijk

Bij een voorjaarsschoonmaak hoort natuurlijk ook het opruimen van ‘rommel’ die niet meer wordt gebruikt. Google kondigde aan dat er 3 onderdelen verwijderd zouden worden. Hiervan zijn er tot nu toe slechts 2 verwijderd. Het is niet meer mogelijk je eigen robots.txt te maken (geen idee of iemand dat ooit gebruik heeft), controleren kan uiteraard wel nog. Daarnaast is het aantal abonnees dat zich heeft aangemeld voor je RSS feed niet meer in Webmaster Tools te zien. Deze functionaliteit is volledig verhuisd naar Feedburner.

Als laatste optie kondigde Google aan ‘siteprestaties’ te verwijderen uit Webmaster Tools. Wat mij betreft een slechte zet, mochten ze dit echt gaan verwijderen. Siteprestaties geeft namelijk een goed overzicht van het verloop van je sitesnelheid. Zo zie je direct of je wijzigingen effect hebben gehad, zoals bijvoorbeeld het verwijderen van Social Media buttons bij ieder product op een categoriepagina.

Snelheidswinst in Google Webmaster Tools

Kortom, positief dat Google de laatste tijd veel energie steekt in Webmaster Tools. Nu maar hopen dat ze niet teveel handige functionaliteiten verwijderen. Wat vind jij van de wijzigingen en de look-and-feel van Webmaster Tools? Vind je het positief of juist negatief, ik hoor het graag in de berichten hieronder.

Recente berichten